Skip to content

PSYCHO, de Robert Bloch

02/07/2012

Alfred Hitchcock i Robert Bloch, els sovint considerats els pares del terror modern, un en el cinema i l’altre en la literatura. Els dos tenen en comú Psicosis. De la pel·lícula poc en puc dir de nou, només apuntar que és un dels meus films preferits, però ara puc abordar la novel·la després de la seva lectura.

 

 

En general m’ha agradat, tot i haver vist la seva adaptació abans, m’ha convençut: curta i directa, a més, ha sabut crear tensió tot i saber com acabaria tot.

 

 

Descriuré cinc punts pels quals atrevir-se a llegir-la:

 

Norman Bates: a la novel·la tot i tenir un aspecte diferent que al que coneixem, aquí és gras i amb ulleres, manté la mateixa l’essència. Tot i la brevetat de l’obra es dediquen moltes paraules per descriure la seva psicologia, complicada, de manera molt natural

 

L’estructura: aquí, vulgui o no, he de fer SPOILER ja que matar a la suposada protagonista just al principi de la narració és una idea arriscada, però genial. FI D’SPOLIER El final, com no, és alhora tranquil·litzador i aterrador. Una aposta brutal en aquells temps.

 

La prosa: directa i senzilla. Ni un mot de més. Una novel·la com aquesta, on l’autor es podia perdre en mil pensaments, rebolcant-s’hi amb gust, ha optat per la concisió justa i necessària. Que l’autor hagués començat escrivint en revistes pulp hi queda evidenciat, i ho dic com un mèrit, quedi clar.

 

La tensió: Dan Brown no va inventar res de nou. El truc el coneixia molt bé el Sr. Bloch: capítols breus amb interrogant final, accions paral·leles i informació repartida en els protagonistes. Per damunt de tot l’efectivitat.

 

La crítica: potser al pensar que es tracta d’una obra de terror, no més, a algunes persones li passarà per alt molts detallets, petits, que formen una crítica a la societat nord-americana. Durant l’obra es castigue a tots aquells que actuen amoralment, a més de repassar tots els vicis del país del fast-food.

 

Molt bon llibre, ideal per un trajecte no exageradament llarg o una tarda de diumenge de pluja.

 

L’apunt: sabíeu que el mateix autor en va escriure dues seqüeles? I que el film té tres continuacions?

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: