Skip to content

Ha mort “l’edat dorada” de les sèries de televisió?

05/26/2012

A mitjans del 2000 es va produir una revolució a la ficció televisiva. Mentre les sales de cinema es buidaven poc a poc per culpa de la pirateria, i la manca de qualitat, les cadenes de televisió van començar a produir una sèrie títolsols que enganxaven a l’audiència. Els creadors que no havien trobat el seu lloc a Hollywood, junt a espirants a omple sales, es van refugiar a la petita pantalla per explicar les seves històries amb més temps per desenvolupar-les i sense la pressió del dia d’estrena.

En menys de cinc anys la ficció televisava rebre amb els braços oberts a productes arriscats com Los Soprano o Dexter i blockbusters de petit format com CSI o 24. Semblava que qualsevol sèrie amb un xic d’aspiracions podia fer-s’hi un lloc sense gaires problemes. Fossin quins fossin els teus gustos hi havia una producció que t’atraparia. T’agraden els antiherois? House. Una crítica a la societat benestant? Mujeres desesperadas. La ciència ficció? Battlestar Galactica. L’humor? Larry David Show. I així un llarg etcètera.

Però de sobte, acaba Lost, la sèrie capdavantera, que va crear milions de fans i va convertir al seu alma mater, J.J. Abrams, en la nova promesa de la ficció. L’home crea noves sèries: Human target, Alcatraz, Fringe,…però res és el mateix. El seu toc màgic catòdic perd força. Ja no és aposta segura. Mentre, les seves companyes comencen a desaparèixer pel desgast del temps.

Recentment, cada any, apareix la nova esperança, una nova Perdidos o Los Soprano: Breaking bad, Juego de tronos,…però no hi ha manera. Moltes d’elles sèries de culte que no acaben d’atrapar a un públic majoritari. Els upfronts cada vegada contenen menys esperança. Els grans autors miren de fer les maletes i marxar cap al cinema. I la ficció televisiva es comença a debilitar.

I ara? Què hem d’esperar? El primer símptoma de que la balança es decanta de nou cap al cinema és l’èxit de Los Vengadores de Josh Weedon, el creador de Buffy i Firefly a veure com les seves noves propostes no quallaven i va enfocar el seu futur cap al cinema. Mentre Cabin in the woods s’ha emportat infinitat d’aplaudiments de la crítica la seva visióó de l’equip Marvel ha arrasat econòmicament.. Abrams, per la seva banda, ja fa temps que sembla voler centrar-se en els llargmetratges i per les productores no paren de circular de guions de gent sortida de la televisió.

S’ha acabat la bona ficció per la televisió? No, ni molt menys. Simplement hem tornat a la normalitat, on podem veure sèries bones, passables i dolentes. Ara l’esperança de que el cinema torni a regnar amb qualitat i entreteniment. O li toca el torn a les web-sèries?

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: