Skip to content

Torna el NINGÚ ÉS PERFECTE. Entrevista amb el seu director, l’Ignasi Arbat.

09/10/2013

Demà, a banda de celebracions nacionals, torna el programa de ràdio Ningú no és perfecte. Amb més de 500 programes a les seves espatlles, una distinció als premis RAC i un equip cada vegada més ampli aquest magazine dedicat al cinema, les sèries de televisió i el còmic ens acompanyarà una temporada més amb algunes novetats i el seu habitual bon humor. Per celebrar-ho he decidit entrevistar al seu presentador i màxim responsable, l’Ignasi Arbat, el qual ens explica com va néixer, créixer i vol evolucionar el Ningú no és perfecte.

615202_3889950901017_1178119954_o

-Quantes temporades són?
Tretze ja. Però no ho semblen. Sembla que era ahir que varem començar.

-Això són moltes. Hi ha programes d’àmbit estatal d’èxit que han aguantat menys. Quin és el secret per aquesta longevitat?
Sense cap mena de dubte les persones i l’equip que hem tingut al llarg d’aquests anys. Em puc considerar molt afortunat d’haver trobat un grup de persones compromeses que se senten a gust fent el programa. Crec que parlo en nom de tot l’equip quan dic que ens ho passem molt bé fent-lo, així que el que buscava era que qualsevol que l’escoltés també s’ho passés molt bé escoltant-lo. L’objectiu principal, a part de parlar de cinema, sèries i còmics, és entretenir. Que l’oïdor s’ho passi bé. Havia escoltat molts programes de cinema, molts bons, però en ocasions els trobava allunyats del públic. Així que la idea era fer un programa de cinema atípic, que a part d’informar, l’oïdor es quedés amb un somriure a la boca. Per això et dic que el secret és la gent, perquè has de trobar un grup de comunicadors que transmetin això. Crec que hem aconseguit mantenir aquest esperit des del primer dia, tant els que varem començar aquesta aventura, la Marta, l’Aram, en Marc i jo, i els que han arribat després, en Jacint, en Pau, en Bernat i l’Alfons. Cadascú a la seva manera ha aportat coses noves. Fins i tot en Pedro Angosto, en Toni Guiral i en Juanjo Sarto que van col·laborar esporàdicament des de la distància. Tots els que formen part del programa són excel·lents professionals en els seu camp, són uns comunicadors molt bons, i això costa molt de trobar. Del que estic més content és de la bona química que hi ah entre tots nosaltres davant i fora del micro, entre els que ja en coneixíem d’abans de fet el programa, i amb els que no coneixíem de res. Segurament el bon rotllo que tenim entre nosaltres és el secret.

-Com va sortir la idea de fer un programa de ràdio dedicat al cinema, els còmics i les sèries de televisió?
Jo ja portava anys voltant per diferents emissores de ràdio fent col·laboracions sobre cinema. Però va arribar un moment que una simple col·laboració a Onda Rambla no m’omplia. Recordava amb enyorança el temps que vaig començar a fer ràdio a l’emissora municipal de Sarrià de Ter i més tard, també amb programa propi, a Ràdio Grup, l’emissora del GEiEG.. Necessitava recuperar la il·lusió de fer ràdio que vaig perdre a Onda Rambla. Estic parlant de l’any 2001. En aquella època començaven a aparèixer les primeres pel·lícules de superherois. Feia uns mesos que s’havia estrenat X-Men, i Spider-man, la primera de Sam Raimi, estava en la fase de postproducció. Vaig començar a percebre una sinèrgia entre cinema i còmic que donava els primers passos, així que vaig creure que seria una bona idea incorporar l’element còmic al programa de cinema. Tot això responia a una inquietud personal de que volia fer un programa que parlés d’alguna cosa més que no fos cinema. La qüestió de les sèries va venir una mica més tard, amb l’arribada de Lost i l’ADSL, que va permetre que la gent pogués seguir sèries americanes a ritme nord-americà, i s’oblidés dels lamentables retards, canvis d’horari i cancel·lacions contínues dels nefastos canals de televisió espanyols. Tothom parlava de Lost en aquella època i era una necessitat que nosaltres també ho féssim a través del programa.

-Des de fa cosa d’uns cinc anys tothom pot accedir a la informació d’allò que li interessa per Internet. Aquest fet ha aconseguit guanyador oients o perdre’n?
En el nostre cas n’hem guanyat. No sé què haurà passat en altres casos, però en el nostre les xifres ens diuen que cada vegada guanyem més oients, cosa que ens fa molt feliços. El Ningú no és perfecte va més enllà de la informació, també és entreteniment i aquest no el tens quan llegeixes una notícia o una crítica en una web especialitzada. O no t’arriba de la mateixa manera. A més oferim un tot en un, així que la gent té tot el producte concentrat en un lloc. Penso que el fet que parlem més de gènere fantàstic que d’altres gèneres ens ha beneficiat perquè els fan del fantàstic són molt fidels a diferència de la resta. Així que estem molt contents de l’audiència que tenim. Ens encanta quan ens diuen que ens escolten des de la feina o per l’aparell d’mp3. de totes maneres penso que hi ha espai per tot i una cosa tampoc és incompatible amb l’altra. Això ja t’ho dic per experiència pròpia.

-Quins canvis ha viscut el programa després de tants anys?
De canvis radicals la veritat és que no n’hi ha hagut cap. Senyal de que la cosa funciona. Els canvis que hem tingut han estat molt progressius i han vingut marcats per l’actualitat i les tendències. Intentem adaptar el programa perquè sempre estigui vigent. També si veiem que alguna cosa coixeja o cal canviar-la ho fem encara que la temporada estigui en marxa. Per exemple, quan ens vam adonar que això de les sèries creixeria, varem ser el primer programa de ràdio que va incorporar un espai de sèries, molt abans de que tothom s’apuntés al carro. No és que vulgui posar-me medalles, però va ser així. Els canvis més grans han vinguts sobretot amb el canvi de col·laboradors. Quan va marxar en Marc, va arribar en Jacint, que va aportar coses noves que ens feien falta. L’any passat l’Aram, que portava l’espai de còmics, se’n va anar a viure a Austràlia, i malgrat que mantenim una secció mensual amb ell sobre primícies que veu des d’allà, es va produir un canvi amb l’arribada d’en Bernat i l’Alfons. Vam haver de partir la secció de còmics i incorporar més veus, i ha donat molt bon resultat. Tots dos són uns grans professionals i es nota quan parlen.

942398_10200948076377920_1392453224_n

-Diuen que ha Hollywood se li han acabat les idees. Això repercuteix d’alguna manera al Ningú no és perfecte?
No estic d’acord en que se li han acabat les idees. Les idees hi són, però en la majoria d’ocasions són els executius que no creuen en els directors i guionistes. Per això molts d’ells han marxat a la televisió. Darrerament ja estan sortint veus, com la de Kevin Smith, que diu que vol abandonar el cinema perquè allí no té la llibertat creativa que voldria. Què passarà amb aquesta gent? Probablement que se’n vagin a treballar a la televisió. Recentment hem viscut el cas d’Steven Soderbergh que no va trobar a cap productora que li volgués finançar Behind the Candelabra. Al final va trucar a la porta del canal de televisió HBO que l’ha realitzada amb Michael Douglas i Matt Damon. Anys enrere era impensable que estrelles de Hollywood acceptessin participar en productes televisius. A partir d’ara això ho veurem cada vegada més. Hollywood s’haurà de replantejar moltes coses en els propers anys. Sense anar més lluny aquest any, entre els blockbusters d’estiu que han costat molts diners, n’hi ha molts que estat fracassos econòmics monumentals. I fins hi tot les que han triomfat no han obtingut les xifres espectaculars esperades. Més enllà d’Iron Man 3 i Gru 2, comercialment parlant no ha estat un bon estiu per Hollywood. No sé si hauran de repartir els blockbusters al llarg de l’any o abaratir els seus costos, però no poden continuar amb la mateixa fórmula perquè aquest estiu ha donat una senyal molt clara de desgast. Tornat a la pregunta… No, no repercuteix en el programa perquè com ja t’he dit parlem una mica de tot. I a vegades la manca d’idees de Hollywood ens ajuda a posar humor i treure-li una mica de punta. En definitiva, que ens adaptem a tot. Mentre no se’ns acabin les idees a nosaltres…

-Fa cosa d’uns tres anys vau rebre una distinció dels premis de la Ràdio Associació de Catalunya. Què va suposar per vosaltres?
Qualsevol reconeixement sempre és bo. A tots ens agrada que ens diguin que ho fem bé. No ens enganyem, fer setmanalment el Ningú no és perfecte porta molta feina i no oblidem que malgrat no ens guanyem la vida fent això, treballem com autèntics professionals. Personalment em va fer especial il·lusió que ens donessin el premi de qualitat per haver sabut combinar amb entreteniment cinema, sèries i còmic. Era el nostre objectiu i ens va fer molt feliços que ens reconeguessin per aquest motiu ja que era el que ens havíem proposat de bon principi. Més enllà d’això hem continuat treballant amb la mateixes ganes, intentant, no només no baixar el llistó, si no pujar-lo cada setmana. Tenir un premi està molt bé, però cal continuar treballant per millorar.

-Als mitjans de comunicació cada vegada presten menys atenció al món del cinema. Abans hi havia programes de referència a seguir i ara encara gràcies si mencionen les estrenes als noticiaris. A què creus que es degut?
És cert. Però malauradament no només afecta als programes de cinema, això passa amb tots els programes temàtics. Actualment totes les emissores de ràdio comercials pertanyen a un gran grup mediàtic amb la seva televisió i premsa. Si em permets una analogia cinematogràfica… Si aquets grups fossin una edició en Blu-ray, la pel·lícula seria la televisió i el diari, mentre que la ràdio seria el material addicional. Amb això vull dir que en aquestes ràdios són una plataforma de prolongació de les estrelles mediàtiques del grup on no hi té cabuda ningú més. Si t’hi fixes, en les emissores comercials només trobes informatius, magazines i esports. Costa molt trobar programes temàtics. I les emissores que els mantenen els programen en els pitjors horaris. Afortunadament les emissores locals, a part de la seva funció d’escola, han servit perquè aquests programes especialitzats sobrevisquin. I no només gràcies a les emissores locals. Amb la implantació d’internet també han sobreviscut gràcies al podcast. Hi ha un munt de programes d’emissores locals i podcast que són molt millors que programes d’emissores comercials. Aquesta visió antiga de que els programes bons només són a les emissores grans ha canviat. I de fet les emissores locals i el podcast fan una funció molt important de cara a la cultura. Llàstima que molts ajuntaments quan han de començar a retallar pensin primer en l’emissora local.

283711_3978146225845_774590786_n

-El vostre programa ja està més que consolidat, quin és el següent pas?
Que ens compri Disney. Ha comprat Pixar, Marvel, Star Wars… Només els queda el Ningú no és perfecte. No, ara seriosament. I a més t’ho diré en exclusiva. Encara no ho hem fet públic. Estic preparant, juntament amb un dels col·laboradors del programa, un tal Jacint Casademont… Et sona? Bé, en fi, estem preparant una sèrie de vídeos que publicarem en un canal de You Tube. Es tracta de fer unes crítiques de pel·lícules en format curt, d’uns quatre minuts. Hem estat fent proves pilot, mirant el que funciona i el que no per estar segurs de que quan surti agradi. Mirem de que sigui una cosa diferent, i abans no trobes la fórmula correcta, costa. No et puc donar una data concreta de quan ho estrenarem, però espero que com a molt tard ho puguem veure cap a finals d’any.

-Si hi ha algú que no us coneix com definires el Ningú no és perfecte? Deixant de banda que es tracta d’un programa de cinema, sèries de televisió i còmic, clar.
Com el programa temàtic d’entreteniment definitiu. Escolta’l que t’ho passaràs bé. Que t’agrada el cinema? T’ho passaràs millor encara. Que t’agrada el còmic? Serà la bomba. Que mires moltes sèries? Què fas encara aturat!? Si t’agrada en cinema fantàstic, és ja imprescindible que l’escoltis.

Com us podem escoltar?
Primer per ràdio. El programa surt per Ràdio Salt, des d’on es realitza, Ràdio Vilafant, Ràdio Tiana, Emunfm Ràdio, Ràdio Roses, Ràdio Trinitat Vella, Sants 3 Ràdio, Ràdio Platja d’Aro, Ràdio Cap de Creus, Ràdio Capital, Ràdio 90, Ràdio Digital IP, Ràdio Cabrera i Ràdio Palafrugell. No m’he volgut deixar a ningú perquè els agreixo la confiança que tenen amb nosaltres. Els horaris estan a la nostra web. Llavors també es pot escoltar a través de podcast des de la nostra pàgina web ningunoesperfecte.cat, a facebook.com/ningunoesperfecte, al Twitter ens podeu trobar com @ningunoes i també als nostres canals d’ITunes i Ivoox.

-Moltes gràcies i sort amb aquesta nova temporada.
Gràcies a tu per l’entrevista.

Web del programa

Twitter del programa

Facebook del programa

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: