Skip to content

HEM DE PARLAR DE SHERLOCK

01/15/2014

Aquest cap de setmana s’ha acabat la molt esperada tercera temporada de la sèrie de la BBC. Com en les dues anteriors hem tingut tres capítols d’hora i mitja. Després de quasi dos anys d’espera ens hem ventilat una nova season en tres setmanes. L’opinió dels fans/seguidors s’ha dividit entre els aplaudiments fins sagnar o la decepció més absoluta.

La nova adaptació del personatge de Arthur C. Doyle va aparèixer del no res, era un divertimento de dos dels creadors televisius més importants del moment a Anglaterra. Van coincidir en un tren i tot parlant es van adonar que compartien una afició comú cap a les aventures del detectiu. La proposta va rebre llum verda per part de la gran cadena de les illes britàniques i sense que ningú s’esperés res especial es va convertir en un dels fenòmens culturals d’aquests darrers anys.

El motiu del seu èxit és fàcil d’explicar, però complicat de portar a terme.

El rentat de cara: adaptant les històries als temps actuals. Eren absolutament fidels a les aventures escrites fa anys, però aportaven els elements justos per no fer-ho anacrònic. A destacar, també, la seva factura.

Els actors: molts grans intèrprets han encarnat a Sherlock i Watson, intentar igualar-ho o superar-ho era complicat. Per sort van escollir un parell d’actors amb molt nivell, però poc coneguts pels que no vivim allà, que van saber dotar de personalitat i emoció als seus papers.

El format: tres capítols, si estan ben fets, et deixen amb ganes de més. Mentre que a EEUU si una cosa té èxit s’allarga fins matar la gallina dels ous d’or a Anglaterra prefereixen les dosis petites, però cuidades al màxim.

Ara, tres anys després de tot plegat cap dels seus responsables s’ha escapat de la popularitat; ben merescuda, tot s’ha de dir. Cumberbatch ja ha treballat amb Spielberg, ha sigut Khan a Star Trek i sona per la nova trilogia de d’Star Wars. Martin Freeman és el protagonista de la saga d’El Hòbbit de Peter Jackson. Moffat ha escrit el guió de les aventures de Tintin. Tots ells són reclamats per Hollywood per participar en les majors produccions. Són bons, ho saben i tenen carta blanca.

Si aquest grup d’artistes haguessin sigut nord-americans haurien donat les gràcies als fans pel seu suport i amor incondicional, per tot seguit demanar disculpes per abandonar la producció degut a una agenda molt plena i sense temps per fer televisió. Pel record quedarien dues brillants temporades. Però són anglesos, i per a ells, gravar a la seva terra és una manera d’aïllar-se de Hollywood durant uns dies i passar-s’ho bé al poder fer el que els hi roti.

I què ha passat amb aquesta tercera temporada? Que s’han girat les tornes. Si abans miraven què podien oferir del seu talent a Sherlock Holmes ara es dediquen a mirar que els pot oferir Sherlock Holmes per fer brillar el seu talent. En tres capítols han explotat al màxim les relacions entre el detectiu i el doctor i s’han servit dels misteris com a excusa de fons per explicar alguna cosa. Just al revés que a les aventures de Holmes. La lògica ha passat el testimoni a la emoció.

Segurament en aquesta tercera tongada ens trobem amb les millors actuacions de Cumberbatch i Freeman i la major llibertat narrativa que han gaudit els seus dos creadors, Gatiss i Moffat. S’han reunit per passar-ho bé i sembla que quasi ens facin un favor deixant-nos veure el resultat. Aquesta tercera temporada l’han fet per ells, no pels espectadors.

Una llàstima, podrien haver fet el mateix sense tenir que utilitzar al personatge de Doyle com a excusa, hauria sigut divertit i molts no s’haguessin sentit decepcionats.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: