Skip to content

DE MICA EN MICA S’OMPLE LA PICA, de Jaume Fuster

08/15/2014

Tot i que Catalunya sembla ser lectora devota de novel·la negra, en canvi, pocs autors d’aquí s’han atrevit amb el gènere i encara menys amb èxit. Potser tenim cinc o sis noms consagrats a ella, però no és ni de lluny el camp en que han destacat més els nostres autors. Les narracions a l’estil novel·la misteri i whodunit van passar de puntetes per aquí, i no va ser fins a principis dels 70’s que el gènere negre es va començar a cimentar aquí amb un parell d’autors: Manuel de Pedrolo, amb Joc brut per exemple, i el mateix Jaume Fuster amb el text que ens ocupa.

52obra_demicaenmicaEnric Vidal és un busca-vides que accepta una feina la mar de fàcil: passejar-se per Europa, entregar quatre papers i tornar a casa a Barcelona a cobrar un xec per la feina feina. Però vet aquí que un cop retornat es troba amb uns quants morts carregats a la seva espatlla.

M’ha agradat força el llibre. Primer de tot destacar la prosa del seu autor, molt cuidada, intentant plasmar el llenguatge del carrer d’aquell temps i volent ser respectuós amb el català alhora. Aquí no tenim un slang, i aquest esforç per crear-ne un (em temo que aquella època la gent de mala vida tirava de castellà en veritat) és molt meritori. La trama en sí és entretinguda, potser més deutora de l’estil europeu que el típic hardboiled nord-americà. El que no se li pot negar és que se les empesca totes per no deixar-te respirar ni un instant, ja sigui amb jocs narratius o farcint de girs de guió cada poques pàgines. El final, a més, és sec i no precisament tòpic. Un bon atreviment.

portada

El millor: com de fatxenda és el seu protagonista.

El pitjor: l’interès amorós, que poc o res aporta a la trama, és més, molta sang i poca escena de sexe.

Nota: 8 sobre 10.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: