Skip to content

A QUEMARROPA, de Richard Stark

08/26/2014

25kqyk2_zps6c46acaeFa cosa d’uns pocs dies vaig acabar la lectura de Un diamante al rojo vivo de Donald E. Eastweak. El bon regust de boca que em va deixar, i gràcies a la col·leció d’El país (Grandes clásicos de la novela negra), repeteixo amb l’autor tot seguint tot i que ara amb el psudònim de Richard Stark i segurament amb la seva novel·la més popular.

Parker torna a la ciutat en busca de venjança. Després d’un treballet el van traïr un company i la seva muller, disparant-li i donant-lo per mort. Però no és així. Més viu i fort que mai els segueix la pista per acabar amb ells i, de pas, aconseguir els diners que li deuen.

Aquesta és la primera entrega del seguit de llibres dedicats a la figura de Parker. Es tracta d’un personatge carismàtic de cap a peus, fred i contundent amb tothom que li passa per davant, ja siguin innocents o culpables, sap guanyar-se als lectors des de la primera pàgina. El seu desencant absolut cap a la societat, a la qual mai jutja però si se n’aprofita, el converteix en un rebel que fa tot allò que tots anhelem però no ens atrevim a fer.

L’estil de l’autor segueix intacte en comparació amb l’anterior llibre, però sí s’adapta a la tònica del que ens explica. A Un diamante al rojo vivo la trama fins a cert punt delirant i allà aprofitava els diàlegs i descripció dels personatges per provocar el somriure. Aquí en canvi utilitza exactament els mateixos trets però dotant-los d’una sequedat que impacte a cada paraula. La tensió és contínua i ascendent, sempre evolucionant a cada acta del protagonista, tret important que en moltes obres s’oblida. Aquí és Parker qui mou les regnes, i la reacció dels del seu voltant, fa que tingui que anar prenent decisions.

En resum, es tracta d’una gran novel·la que gràcies a la seva simplicitat estudiada sap atrapar el lector. Com queda patent, aquí es forja un personatge de llarga volada i que va començar el 1962 fins la mort del seu autor el 2008. Ja tinc ganes d’assaltar-la.

Per cert, i abans d’acabar, l’obra ha sigut adaptada un parell de vegades a la gran pantalla. Una ocasió amb Lee Marvin, tot un clàssic, i l’altre amb Mel Gibson anomenada Payback, que encara no he tingut ocasió de veure. Ambdues no utilitzen el nom de Parker, coses de drets, però el personatge ha tornat a la vida recentment amb el seu nom gràcies a Jason Statham amb el film Parker, que adapta a una altra novel·la del personatge, que tot i no ser una obra mestra és molt entretinguda.

I ara sí, per acabr, no us perdeu les adaptacions en còmic del personatge. Imprescindibles.

Nota: 9 sobre 10

a-quemarropa220px-PaybackPoster_1349138926


Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: