Skip to content

VÍCTOR ROS

01/13/2015

Ahir Televisión Española va estrenar la seva gran aposta de ficció per aquesta temporada. Aquesta sèrie, de la qual se n’han gravat sis capítols, està basada en el personatge i aventures parides per Jerónimo Tristante: Víctor Ros. A les pàgines protagonitzades per aquest subinspector ens trobem a finals del S. XIX a Madrid, allà l’agent del cos s’encarrega de diferents casos amb un fort component paranormal, o això se lis pressuposa. A més, és una excusa ideal per retratar aquella època, molt interessant, on la burgesia començava a perdre força i la plebe abandonava els camps per ocupar les capitals i també quan els descobriments científics eren constants coincidint amb l’interès general cap al món de l’espiritisme. Com vaig comentar en una ressenya literària anterior , sobre la primera novel·la del personatge, ens trobem davant d’un mix entre Sherock Homes (un misteri i un detectiu amant del mètode científic) i el toc instructiu del Capitán Alatriste (espectador de luxe d’un moment clau de la història).

1378996141218

Però anem a per l’adaptació. Què tal?

Doncs tracta sorpresa. Des del punt de vista de translació en imatges de l’imaginari de l’autor no se li pot retreure res. Els guionistes han sabut respectar els elements: aprofundint en certs punts (atorguen moltes dades temporals que no apareixen a l’obra original), obviant altres (sobretot suavitzant els punts més foscos) i reordenant les peces per dotar de més pes dramàtic a la trama (algunes morts es retarden i el flirteig avança a passos de gegant). Al tractar-se d’una producció pensada per a majors de 12 anys, quasi familiar, el sentit de l’humor es constant, i patent, però sense abandonar certs tocs tenebrosos, part fundamental de la trama. Potser aquest últim punt molestarà a alguns, però una producció de prime time, a la televisió pública, no es pot permetre el luxe de perdre audiència per culpa de la truculència.

descarga

Pel que fa al seu valor com a producte audiovisual, com entitat pròpia, tampoc decepcionar. Després de veure els problemes i defectes de la sèrie del Capitán Alatriste queda clar que fer sèries històriques aquí no és fàcil. El disseny de producció, vestuari i fotografia no acaben de fer un pas endavant, falta saber a què culpar: falta de pressupost, de valentia o talent, això últim quasi que ho descarto, ja que tenim a grans professionals que a la mínima oportunitat han lluit el seu saber fer en produccions per a la gran pantalla. Cert és que tot està massa ben il·luminat, la roba llueix neta en excés i la infografia pels escenaris canta molt (les textures digitals contrasten amb els elements naturals, però alhora recorden a quadres de l’època); però el bon treball actoral fa que no li prestis gaire atenció als defectes i et centris en la trama. Una altra cosa que vull comentar és certa teatralitat en la posta a l’escena i interpretacions, aspecte que no em molesta en absolut, i en la qual la cadena pública hi té la mà trencada. El repartiment compleix amb escreix, amb soltura salten de moments més dramàtics als sorneguers, i per damunt de tots brillant Tito Valverde, de solvència contrastada, i secundari de luxe.

victor-ros-2

A banda, sorprenent el documental emès a continuació (La España de Víctor Ros), que fa un interessant aproximació a alguns elements apareguts a l’episodi, des de la història dels inicis de la policia de Madrid al fenomen de les cases encantades.

En resum; bona producció destinada a un públic generalista.

El millor: la respectuosa adaptació, que tot i canviar alguns aspectes ho fa en pro d’una major interès dramàtic.

El pitjor: la reducció d’alguns elements truculents i les escenaris digitals, tot i que cap dels dos elements molesta massa.

Nota: 8 sobre 10.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: