Skip to content

UNA SENYAL EN LA FOSCOR, de Josep Ros Companyo

03/12/2015

libro-una-senyal-foscor2Ens arriba una proposta, com a mínim, interessant. Aquesta és la opera prima d’en Josep Ros, el qual conec personalment gràcies a la formació FPG (Fenòmens Paranormals de Girona) de la qual n’és fundador. Aquest grup d’investigadors es dedica a buscar i analitzar possibles evidències de fets que s’escapen de la lògica científica actual.

L’autor, en aquest primer assalt literari, utilitza una estructura singular, barreja de ficció i assaig. El fil conductor és la investigació d’un escenari misteriós per part del protagonista mentre va compartint amb el lector anteriors experiències. Aquesta formula serveix per enganxar als dos tipus de possibles lectors que s’hi apropin: els que busquin una novel·la a l’ús obtindran una bona dosis de ficció i qui estigui més interessat en els treballs de camp obtindrà una bona guia de llocs amb misteri de la zona.

Dit això és hora d’analitzar per separat i amb més detalls els dos segments.

La trama de ficció comença forta. En poques ratlles ja ets dins la història i l’atmosfera aconseguida funciona. El que crida l’atenció són els girs de guió, constants, que tot i ser molt amens i sorprendre a cada poc acaben restant efectivitat a la trama. Potser una història més lineal, i per tant amb més extensió per desenvolupar-se, hauria dotat de més fortalesa a la narració. Això sol ocórrer en els casos d’autors primerencs en que s’intenta hipnotitzar més a través del fons que de la forma. No és un pecat, però és un fet a millorar en possibles noves obres. Al cap i a la fi, en la literatura de terror, molts escriptors aposten per aquest tipus d’escriptura efectista, H. P. Lovecraft el primer. El que sí que no m’ha convençut és la manera de plasmar els diàlegs, marcant a l’inici qui és l’autor de la frase a l’estil teatral, ja que no aporta i desvirtua al que precedeix. No sé si es tracta d’un intent de dotar de realisme al text, com si es tractés d’una transcripció literal, però a servidor l’ha fet desconnectar un parell de cops.

Pel que fa als retalls intercalats on s’expliquen les experiències per diferents punts de la comarca m’ha semblat molt interessant. Acompanyat d’imatges a cada situació ens aporta la història del lloc, ben documentada, i una breu descripció dels fets allà viscuts. Narrat amb senzillesa i cara a barraca ho converteix en petites càpsules que et deixen amb ganes de més. Esperem que més endavant l’autor s’animi a fer un guia formal dels punts més misteriosos de les nostres contrades, una aposta segura i que n’estic segur que funcionaria amb no poc èxit.

En resum, una lectura entretinguda que et pots llegir d’una tirada i que atraparà als amants del món paranormal. Tot i els petits defectes, comuns en tots els escrits primerencs, transmet una plaent sensació d’estar en mans d’un gran contador d’històries, que amb el temps i esforç, pot arribar a fer grans coses. Esperem que així sigui.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: