Vés al contingut

EL CRIT DE LES ULTRACOSES, de David Ruiz

03/15/2015

Fer la crítica de l’obra d’un amic sempre és complicat. Hi ha mil factors en joc que et poden crear no pocs maldecaps: si l’alabes massa la gent es pot pensar que ets un pilota perdent tot el valor els teus comentaris i si ets massa crític potser que ell mateix et faci mala cara quan te’l tornis a trobar. Gràcies a Déu, o Chtulhu, en Callahan m’ho ha ficat fàcil; la novel·la és bona sigui qui sigui que l’hagi escrit.

11024828_10205786852371459_1317043414907320249_o

Per si algú no coneix aquest vilafantenc il·lustre us puc dir que es tracta d’un dels artistes que més ha fet per la cultura popular a les nostres terres. Ha tocat tots els pals i sempre amb èxit: Scalletti: Girona connection és una de les web-sèrie, deutora de l’humor de ZAZ, més ben parides de l’Estat; és membre fundador del Festival de cinema fantàstic i de terror de Girona, l’Acocollona’t, que amb unes poques edicions ja s’ha convertit en tot un referent en el seu àmbit; els seus articles escrits amb bilis al bloc dels Bastards són or pur i ara que s’ha llençat al món de la literatura s’ha tret de la màniga un pulp plegat de referències que farà les delícies dels lectors més oberts de mires.

Un seguit de morts singulars desperta les sospites de l’Inspector Costa, un agent desgastat i que amb tot perdut simplement s’arma de pit i collons per tirar endavant. El seu inconformis-me l’ajuda a descobrir que tot allò amaga molt més del que sembla. La Girona que tots coneixement, grisa i avorrida, és la façana d’una conspiració que pot acabar amb la humanitat tal i com la coneixem. Només un perdedor es pot convertir en vencedor.

1509681_1555826524706943_7710173513804713572_nEl crit de les ultracoses (menció especial al Premi UPC de novel·la de ciència-ficció 2014) és un tribut, un homenatge a tots els referents de l’autor que l’han convertit en el que és. En aquesta història s’hi barregen antiherois one-liners, invasions extraterrestres, trets de mala llet contra la gestió que realitzen les nostres institucions i un cop de puny a la societat que se l’agafa amb paper de fumar. En resum, un cant a la visió crítica de la vida que ens ha tocat aguantar. Si he de definir tot plegat amb unes poques ratlles no trobo millor combinació que una capítol de Doctor Who protagonitzat per un Bruce Willis de principis dels noranta i dirigit per un John Carpenter en plena forma. Qui no voldria veure una cosa així? Com que és complicat d’aconseguir-ho almenys ens ho podem imaginar mentre llegim aquesta novel·la absolutament visual, cinematogràfica la titllaran alguns, que t’atrapa des del primer capítol i t’arrossega amb força per mil i una situacions plenes d’acció, terror i cinisme.

Qui busqui una obra introspectiva s’agafarà els dits. Això és un divertiment primerament, tot i que qui s’hi pari a pensar trobarà no pocs arguments que poden merèixer una reflexió més profunda. L’alcohol com a emblema de la irreverència i la societat amb drets convertida en una massa conformista són temes soterrats que poden comportar no poca controvèrsia i reflexió; però no oblidem que això és una obra de gènere, no?

Llegiu i gaudiu.

Ah, a banda, gran campanya de màrqueting ha parit l’autor, que serveix com a complement de l’obra. Vet aquí:

La seva pàgina de Facebook / El Twitter / Pàgina web / Entrevista al portal FantàstiK

I abans d’acabar, si voleu escoltar a l’autor parlant del seu llibre no us podeu perdre les presentacions previstes:

El 10 d’abril a les 20 h. a Llibres Low Cost de Figueres, presentat per Joan Manuel Soldevilla i la Mercè Cuartiella.

El 14 d’abril a les 20 h. a la Llibrería 22 de Girona, presentat per Sergi Caballero.

11014270_10205774477942106_1238557436059896920_n

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: