Vés al contingut

TORMENTA, Jim Butcher

10/24/2015

9788498005288Jo a l’hora de llegir vaig ràpid. Costa que un llibre em duri més d’una setmana entre mans. Si passat set dies encara segueixo amb ell malament. A més, si només llegeixo de nit, abans de dormir, també és una mala senyal. Si m’enganxa busco qualsevol moment per avançar amb la seva lectura. Tots aquests problemes els he tingut amb aquest llibre. Però no l’he abandonat. Sóc dels que si una obra no li agrada la abandona. No cal arribar al final. Si no m’aporta adéu molt bones. Tot i que no sol passar ja que intento seleccionar les lectures amb ull. Aquest cas ha sigut una excepció, m’ha costat avançar-hi però no em desagradava com per abandonar-lo.

Crec que el fenomen de Dresden Files no ha arribat aquí a Espanya, almenys amb força. Sé que s’han editat, a través de Factoría de Ideas, les primeres tres entregues de la saga, però trobar-les saldades reafirmen la meva impressió. En canvi, a Estats Units, es tracta de tot un petit fenomen amb una llarga llistat de seguidors que han encaramat els seus títols entre els més venuts, i fins i tot, ha gaudit d’una temporada televisiva.

El plantejament de tot plegat és força simple. Chicago, a l’actualitat, tal i com la coneixem però amb un sub-món, que ens és desconegut als simples mortals, poblat d’éssers fantàstics. Fades, dimonis i màgia en general viu a l’ombra de la societat intentant fer la seva sense relacionar-se gaire amb nosaltres. Aquí intervé en Dresden, un mag, alhora que detectiu provat i assessor de la policia, que està connectat amb les dues realitats. Sap el que hi passa a cada banda e intenta ajudar ambdós, tot i que ni els un ni els altres li tenen gaire respecte, acaba sent una molèstia pels dos.
En aquesta primera entrega es dedica a investigar dos casos, per una banda una desaparició d’un mortal qualsevol, casat i amb fills, i per l’altre la irrupció d’un mag molt poderós que està acabant amb una banda de mafiosos. Si explico gaire més us aixafo sorpreses.

Però vaig a per la novel·la. La trama detectivesca és estàndar. No aporta res de nou; funciona però no sorprèn. El factor novetat és l’aportació fantàstica, de la qual no en sóc gaire fan en general, però que aquí, al ser explicada amb força detall, s’acaba acceptant sense gaire esforç. El problema, però, és que la trama es vagi parant per anar aprenent com funciona tot plegat. És el que tenen els inicis d’un món que se t’acaba de presentar, que t’han d’acompanyar de la mà per guiar-t’hi. Clar, entre contar-te la trama i el seu univers particular no queda gaire temps per prestar atenció al protagonista, que només es pot definir a base d’alguns pensaments interiors i frases cíniques. Dresden apunta maneres, però acaba engolit per les seves aventures. Les poques coses que donen temps a explicar perden efectivitat, perds temps assimilant conceptes, cosa que fa que no puguis gaudir tal qual de l’obra. Vet aquí el problema, els ingredients són interessants, però l’autor no sap combinar-los amb eficàcia. No flueix. Hi ha massa voluntat didàctica, afany de benvinguda, que resta potència al que et vol contar.

De cares a noves entregues segurament quedarà resolt, però m’esperaré un temps abans d’intentar un nou assalt.

The_Dresden_Files_2007_Intertitle

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: