Skip to content

STAR WARS: EL DESPERTAR DE LA FUERZA

12/25/2015

He tardat una setmana i dos visionats a atrevir-me a fer un crítica d’aquesta nova entrega d’Star Wars. Quan tothom semblava tenia pressa per ser el primer en dir la seva jo he preferit quedar-me arraconat al costat. Aquest temps de reflexió no vol dir que aporti res de nou. O potser sí.

20-3

Pels ganduls resumiré tot plegat com que m’ha agradat, i força. M’ha semblat una bon film d’aventures espacials. Una soap opera amb tots els elements característics a més de contenir els punts que han fet de la saga de Lucas el que és.

Ara el torn pels que tenen ganes de furgar un xic més. D’anar a buscar opinió i anàlisis a parts iguals. Com que fer una crítica a fons podria donar per fer un llibre he decidit repassar els punts més comentats per l’audiència en general.

rey1.jpg

És un remake: no ho crec pas. I si és així, per exemple, tota la saga de pel·lícules de James Bond també ho són. I pregunteu-li a Umberto Eco si és així, i en cas de ser-ho, si li sembla això un problema. Quan anem a veure una nova entrega d’Star Wars hi busquem un seguit d’elements definitoris, que en cas de que no hi apareguin o no hi tinguin el pes habitual ja no capta l’estimació popular. Pregunteu-li a Lucas per les seves preqüeles.

Els nous personatges: crec que és un dels punts forts de la cinta. El nou triplet actoral sap dotar d’energia als seus papers, que no ho neguen, al tractar-se d’una aventura enmig de l’espai no els treballa en excés damunt el paper. Rey sap crear un personatge femení força revolucionari, connectat fortament amb l’univers Miyazaki al igual que altres trets de la producció. Boyega dotar de realisme un personatge absolutament inversemblant i que en males mans podria haver acabat convertint-se en una riota absoluta. I Poe Dameron ja em va guanyar el cor amb la primera frase que intercanvia amb Kylo Ren. La resta d’incorporacions, el General i el mateix Ren, m’han sorprès. El primer per acotar amb pinzellades molt precises un caràcter que pot donar molt de joc i Ren m’ha semblat un gir recargolat en les figures dels malvats invertint les temptacions. Només per l’inversió dels rols d’aquesta episodi VII ja seria digne d’un reconeixement més consensuat.

Els efectes digitals: tots aquells que diuen que són dolents menteixen. No hi ha més. Només hi ha dos elements que no acaben de funcionar. Es tracte de les captures de la Lupita i Serkis. Els dos, però, crec que em molesten més pel que volen ser i no aconsegueixen que no pas per la factura tècnica. Tinc clar que cap dels dos és un ésser real, però Ackbar tampoc ho és. El que passa és que aquest dos els toca aguantar una èpica no ben resolta.

Els actors de les entregues anteriors: vull se breu. Han Solo ha vingut a cobrar el xec i reviure un xic la seva carrera. Fisher no ho fa malament, penso que el gran problema és que no sap a què agafar-se. Sens pressuposa que sabem molt del que ha passat en aquest 30 anys i en realitat no en sabem res. I Luke…Disney sabia que pagant-lis una misèria als tres, Ford ha sigut un una mica més puta, podria treure un rendiment desorbitat. I així ha sigut.

trailer4_hori

Acabant.

Aquest setè capítol corria molts riscos. El primer i fundamental era saber a quin públic volia capturar. Noves generacions o als seus pares? L’aposta ha sigut de futur, però guardant-se la roba amb cameos de la vella generació. Que ens torna a explicar la mateixa història? Fins a cert punt és cert, però aquí tenia la llavor d’uns personatges amb vistes a convertir-se en mites. Tot això amb un temps limit per tirar endavant una producció així de complexe. J. J. Abrams, a més, ha arriscat jugant amb els conceptes prototípics. Qui vulgui més o millor, segons el seu parer, ja sap a on tornar, que per això hi ha el DVD.

Puc resumir tot plegat amb una sensació. Al sortir de la sala de cinema el meu somni era arribar a casa i tenir un BB-8. Una cosa semblant no em passava des de Iron Man, la primera, i les meves ganes de tenir una armadura.

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: