Skip to content

CAS MACASTRE

07/02/2016

Últimament la meva regularitat amb el bloc ha sigut dispersa. Porto una una temporada engrescat en diferents projectes, que poc a poc aniré fent públics, i el trasbals que comporta un canvi de domicili han fet que disposi de menys temps del que m’agradaria per actualitzar aquesta pàgina. Tot i això sempre hi ha nous temes que crec que poden ser interessants per a compartir; aquest n’és un exemple. Tot i que els posts solen centrar-s en ressenyes i deixar constància de les diferents activitats que realitzo en aquesta ocasió em desmarco de la línia general per exposar un succés que desconeixia fins aquest moment i que suposen tot un misteri. Un crim real que va sacsejar l’Estat i del qual encara ara poc o res se n’ha tret de clar: el Cas Macastre.

macastrecrimen1989.jpg
Es tracta sens dubte d’un dels casos més misteriosos dins la història negra espanyola. Tot i haver prescrit el crim s’ha intentat re-emprendre amb una investigació popular i no poques hipòtesi han teoritzat sobre el succés. No sols els successos semblen un reguitzell de sense sentits, també s’ha de destacar la zona (on en qüestió de 10 anys hi van desaparèixer 23 joves) i els paral·lelismes amb el cas de Las Niñas de Alcasser que succeí quatre anys després. Amb aquest post no intento aportar noves dades ni formular noves hipòtesis, el meu objectiu és donar a conèixer els fets e intentar discernir el gra de la palla de lo molt que s’ha relatat fins ara.

Ens remuntem al 14 de gener de 1989. Tres adolescents d’entre 14 i 15 anys (Pilar, Rosa i Valeriano) van partir cap a la població de Macastre, a pocs quilòmetres de València. Els tres joves ja havien fet diverses escapades al poble anteriorment, no són pocs els testimonis que atestiguàven haver-los vist per la vila demanant queviures o fent autoestop; això sí, sempre per separat, les noies per una banda i el noi per l’altra. Es tracta de tres fills de famílies desestructurades i amb màniga ampla per escapar-se sense permís ni control parental. Segons algunes informacions fins i tot apuntaven a la seva drogoaddicció (tot i que mai s’ha demostrat) i el que sí consta és que el noi visitava el centre de dia d’un correccional pel robatori d’una motocicleta.

Les tres víctimes es van instal·lar, com en altres ocasions, en una caseta enmig del camp. Aquí les diverses fonts es contradiuen; alguns apunten a que es tracten de casones abandonades (sense subministres de cap tipus) i d’altres a que es tracten de propietats de ramaders on guardaven el material necessari a l’hora de pasturar el ramat.

IMG-20150806-WA00062.jpg

El mateix dia de la desaparició per la tarda es va veure en un dels bars del poble a les dues nois acompanyades per un home, qui les va convidar a un entrepà i que quan van acabar la consumició va marxar amb elles del local.

Cinc dies després es va trobar el cadàver de Pilar. Aquesta va aparèixer sense signes evidents de violència. Estava panxa enlaire, amb la cremallera del pantaló oberta, i alguns apunten a que a l’exterior de la caseta hi havia petjades de diferents persones que calçaven botes d’entre els números 43 i 45. El cadàver va rebre un autòpsia a València capital. No es va treure cap conclusió sobre el motiu de la mort. Tot i això el cos no presentava cap tipus de signe sexual, però sí unes taques dins les calcetes que eren de color roig i blanc. El vermell era sang de la mateixa víctima però el líquid blanc es va descartar que fos semen. Les diferents teories apunten a una intoxicació per monòxid de carboni, una indigestió alimentària (d’aquí a que port´s el pantaló descordat) o una sobredosi de drogues.

Quatre mesos després apareix el cos de Valeriano en un avançat estat de descomposició. El cos es troba de boques a terra, estirat damunt d’un sac de plàstic buit de cares a la caseta, com si estigués observant-la. Aquí les informacions són diverses i es fa difícil quina es la verídica. Hi ha qui apunta a que el cadàver tenia un tret al clatell fet amb una pistola del calibre 9mm. D’altres simplement apunten a que va sofrir una brutal pallissa. El gran problema és que la autòpsia es va fer al mateix cementiri del poble a mans d’una substituta del forense titular.

macastre1.JPG

El 18 de maig a la ciutat de València una dona es va trobar enmig de la vorera un peu humà amputat. Al trobar-se amb aquell macabre espectacle assegura haver vist com un cotxe blanc aparcat allà aprop obria els fars i partia ràpidament.

Ja el 24 de maig es troba el cadàver de la possible tercera víctima. La noia apareix vestida, en estat de descomposició, el rostre desfigurat a cops i li faltava una mà i un peu tallats amb una serra mecànica. Segons algunes investigacions, a més, tenia les puntes dels dits de la mà que li quedava rossegada per animals i li faltaven vertebres (!?). Es crida a la família de la desapareguda Pilar per reconèixer el cadàver, però tot i que hi ha molts indicis que semblen evidenciar que no es tracta de la mateixa persona la policia l’identifica com a tal. És deu anys després quan es troben les restes òsseas de Pilar en unes tres propietat d’un veí de la zona. Després de les proves d’ADN es valida la identificació. Les causes de la mort queden a l’aire, ja que els sus familiars van demanar explícitament que no es difongués la informació.

macastre.png

Des de 1985 fins 1995 en aquesta zona valenciana (formada per poblacions com. Macastre, Catadau, Tous, Llíria,…) s’han produït les desaparicions de 23 joves i trobar 18 cadàvers. Tot i que les diferents morts presenten diferents tipus d’atacs en d’altres ocasions hi ha pistes semblants, com el mateix tipus de corda per lligar-les o armes de foc. Quatre anys després dels fets es va produir, per la mateixa zona, el cas de Las Niñas de Alcasser, cas amb gran repercussió i del qual les diferents teories han implicat diferents persones, sense assenyalar noms, d’alts càrrec implicades.

macastrealcasser.jpg
Molts anys després tot plegat segueix essent un misteri. La mala praxis de la policia i els equips forenses han dificultat una investigació que ha quedat tancada sense aconseguir donar amb cap culpable. L’únic sospitós, l’home que va invitar a les víctimes en un bar, va quedar alliberat per falta de proves i no va fer més que augmentar les teories de tot tipus.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: